Design Q&A: Vripack on 55m in-build superyacht Al Waab II

5 January 2021

Vripack co-creative director Bart M. Bouwhuis reveals more about the design journey of the 55 metre in-build superyacht Al Waab II.

What was the brief?

The owner wanted a true  home at sea. We have maximised space and comfort and have about 8% more interior volume and 42% more exterior volume compared to what one could recall as the average 500GT boat out there. We have six staterooms plus one master. Outside, we have a massive exterior deck space as well as impressive tender storage space, which typically sacrifices general exterior space. For comfort, we have maximised the sea keeping, resulting in about 50% less roll than what we typically see.

How did you meet the brief?

A holistic approach by ensuring the design and naval architecture collaborated in this journey. We were able to generate more interior volume by choosing a certain hull shape with a flatter bottom and fuller in the bilges, we generated more floor width in the hull. This brought us to six cabins in the lower deck along with the conventional crew layout and a massive beach.

How will Al Waab II be used?

Al Waab be used as a home at sea. It will basically be a beach house for the family to enjoy. That’s why we have a lot of exterior space, a lot of features like Jacuzzis, deck chairs, bars, a large swim platform connected to the beach, a bar on the swim platform. All these features will allow the family to enjoy the boat predominately in the Med.

Where is your favourite spot on board?

The breakfast area. The owner said, "I don’t need a dining area, but I do want to have a cosy breakfast area". That is my favourite spot. It’s beautifully tucked away in the corner with an outside view and sliding door directly connecting it to the side deck and a balcony that folds down. This allows a clean and clear connection to the water while enjoying breakfast on board.

What is your favourite standout feature on board Al Waab II?

The stern staircase, which we designed open plan. It connects all three decks. We have decided to use a staircase as a room divider. It is a stunning art piece running across all three decks, separating the main saloon from the skylounge on top. It is partially a see-through art piece so it’s not a hard separation. It’s creating an intriguing connection between the area around the staircase and the accommodation.

EXHIBITOR MAP