Inside Nauta Design's 96m superyacht concept Blue

1 May 2021

At 96 metres, Blue is one of the larger design concepts to come from the drawing board of Italian studio Nauta Design. Offering a clean and classic exterior, Blue reflects the studio’s philosophy to produce yachts with balance, clean lines and a seamless connection between the interior and exterior.“We feel that honest design is based on simple lines,” explains Mario Pedol, co-founder of Nauta Design

“Simplicity helps us to concentrate on experiencing the yacht and the natural environment around it. Our design goal is to create yachts that are both timeless and future-proof: simple, elegant and beautiful now, created with a look towards tomorrow.

”One of the key social areas on board Blue is aft of the main deck where a sizable pool is enclosed by sun beds on either side. Two grand staircases lead guests down to the beach club which doubles in size when fold-down platforms open to create a large walk around space exposing the interior to the elements.

Careful attention to detail can be seen in the design of the staircase handrail that becomes exposed when the fold-down platforms open, but the use of glass panels minimise any visual obstructions while providing support to the handrail’s structure.

Together with a seating area and bar, the beach club features a transformer platform within the stern for easy and more elegant access to the sea. Forward of this area is the tender garage, which houses tenders, toys and other water-based equipment such as Jetskis and Seabobs.

Above on the main deck, the main saloon and dining area offers clear views out to sea thanks to floor-to-ceiling windows. Forward of the upper deck is the owner’s suite, which features a skylight above the bed to flood the room with as much natural light as possible.

This area provides panoramic views over the foredeck, which includes a helipad and an intimate seating area within the bow. It is an idea we have seen on other concepts from the Milan-based studio, however, on this proposal the bow seating surrounds a firepit while additional seating is located aft of the helipad.

The sundeck is another open space and includes a Jacuzzi forward with long sofas that hug the edge of the deck. This area is partly shaded thanks to the canopy that doubles as the base structure for the mast, under which is a bar to serve guests in the Jacuzzi and the al fresco dining area aft.

The use of colour on the hull and superstructure help to define the look and strong stance of the hull, which has a deep blue finish and is complemented with a white superstructure.

While this isn’t a new idea, it is a technique that adds interest to the project and emphasises the shape of the shoulder in the hull as it steps up amidships.